Зліт

З 10 по 12 жовтня 2023 року в Івано-Франківську відбувся фінальний етап Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань (надалі – Зліт).

Захід проводився відповідно до Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2023 рік (за основними напрямами позашкільної освіти), затвердженого наказом Міністерства освіти  і науки України від 28.11.2022 №1063, листа Міністерства освіти і науки України  від 22.09.2023 №4/3392-23 «Про проведення фінального етапу Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань у 2023 році», з метою підвищення ефективності навчально-дослідної роботи на навчально-дослідних земельних ділянках, впровадження трудового виховання та підготовки учнів до активної трудової самореалізації в закладах освіти України, набуття підприємницької компетентності.

Підставою для проведення Зльотув Івано-Франківській області у 2023 році було те, що володарем Гран-Прі Зльоту  у 2022 стала команда Івано-Франківської міської дитячої екологічної станції. Тому організатором Заходу став Івано-Франківський ОЕНЦУМ. Зліт проходив на базі монастиря Святого Йосифа (настоятель – отець Андрій Цікало): тут учасники проживали в затишних келіях, харчувалися в трапезній, працювали в конференцзалі. За необхідності була можливість скористатися обладнаним укриттям. Учасниками Зльоту  стали команди з 17 областей України.Команди учасників з Кіровоградської, Вінницької, Полтавської, Івано-Франківської областей працювали в офлайн форматі. Учасники з Чернівецької, Тернопільської, Волинської, Миколаївської, Одеської, Рівненської, Сумської, Запорізської, Київської, Хмельницької, Дніпропетровської, Донецької, Чернігівської областей працювали форматі онлайн.

Учасників Зльоту привітав Володимир Вербицький, директор НЕНЦ, професор, доктор педагогічних наук, Ігор Гаврилюк, заступник директора департаменту – начальник управління освіти і науки департаменту освіти і науки ОДА.

Віддавши шану воїнам ЗСУ хвилиною мовчання, учасники заходу приступили до роботи, відповідно до Програми заходу.

  Відповідно до умов проведення Зльоту здобувачі освіти презентували виставки «Щедрість рідної землі» і творчий звіт своєї роботи. Надзвичайно оригінальним був творчий звіт команди з Вінницької області, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Одеської областей. Яскравою, повною за змістом були виставки у команд з Київської, Тернопільської, Рівненської областей.

Захист науково-дослідницьких робіт відбувався у секціях «Рослинництво», «Овочівництво». Заслуговували на увагу дослідницькі роботи з Івано-Франківської, Вінницької, Волинської, Тернопільської, Сумської областей.

Учасники Зльоту з пізнавальною метою побували на екскурсії «Івано-Франківськ вечірній». Гостей ознайомили з визначними місцями міста: міська Ратуша, Бастіон, Катедра, площа Ринок, Вічевий майдан, прогулялися затишними вуличками міста.

Цікавою  та пізнавальною для учасників заходу була екскурсія на Promprylad – інноваційний центр (освітній простір для екосвідомих людей з функцією громадської пізнавальної станції Re: Spase, Го «Нуль відходів Івано-Франківський – Франківськ). Під час екскурсії діти ознайомились з роботою міні-станцій з сортування відходів.

Правильний збір та розподілення сміття є важливим питанням не лише для екології, але і для економіки країни – основний месенджер екскурсії.

Згідно програми заходу відвідали обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді (директор Тамара Ґудзик), де ознайомилися з еко-лабораторією, експозоною, фітовітальнею, куточком живої природи, поспілкувалися з вихованцями гуртка «Лікарські рослини» (керівник     Валентина Сидорак), які виготовили для гостей саше з лікарських рослин, вирощених на ділянці лікарських рослин. Юні гуртківці підготували цікаву  вікторину, під час якої гостям було презентовано виготовлені власноруч саше.

         В еко-лабораторії відвідувачі були приємно вражені різновидом рослин, а в експозоні з цікавістю розглядали роботи з природних матеріалів. Найбільше враженнь було у Кутку живої природи, де їх зустрів пташиний галас папуг, амадин, канарок, японських кур, дружелюбні кролики, хом’яки, морські свинки, декоративні щурі, шиншили. Діти захопливо спостерігали за рибами і черепахами.

Цікавим і змістовним стало відвідування міської дитячої екологічної станції (директор Галина Глушко), яке включало екскурсію на НДЗД, тепличне господарство і участь у майстер-класі.

         Учасники Зльоту ознайомилися з відділками НДЗД, унікальним різновидом рослин в теплицях, в тому числі і екзотичних, дендрарієм, на базі якого планується відкриття міського Ботанічного саду. На завершення було проведено майстер-клас по роботі з природними матеріалами, кінцевим результатом якого було виготовлення оберегу з деревини кожним учасником.

Підведення підсумків Зльоту проходило за участі Володимира Вербицького, директора  НЕНЦ, доктора педагогічних наук, професора та членів журі.  Гран-Прі Зльоту отримала  команда Вінницької області.

Нагороджені Грамотою НЕНЦ переможці та призери Зльоту:

         За зайняте І місце

  1. Команда Донецького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.
  2. Команда Івано-Франківської міської дитячої екологічної станції.
  3. Команда комунального закладу «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді»

За зайняте ІІ місце

  1. Команда Волинської області
  2. Команда Володимирівського ліцею Межівської селищної ради Дніпропетровської області.
  3. Команда Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.
  4. Команда комунального закладу «Ямпільська станція юних натуралістів» Ямпільської селищної ради Сумської області.
  5. Команда Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

За зайняте ІІІ місце

  1. Команда комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини».
  2. Команда Миколаївського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.
  3. Команда трудового загогну «Дружба» Семидубського ліцею Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області
  4. Команда Рингацької гімназії Новоселицької міської ради Чернівецької області

 

Крім цього, згідно наказу, визначились переможці і призери за номінаціями:

- виставка «Щедрість рідної землі»;

-творчий звіт;

- дослідницька робота.

         Завершальним акордом у цьому Зльоті було виготовлення з природних матеріалів колективної роботи «З Україною у серці творимо дива» на майстер-класі, організованому керівниками гуртків Івано-Франківської міської дитячої екологічної станції (керівники Мирослава Лагойда, Ірина Бойко).

Директор                                                                                      Тамара ГУДЗИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *